Urheilijan ruokavalion kulmakivet

Laskettelu on minulle tärkeä harrastus, joka pitää minut vireessä ja arkeni aktiivisena. Talvella aika kuluu pitkälti rinteessä, mutta kesäkaudellakin on hyvä pitää urheilijan elämäntavoista kiinni. Olen pyrkinyt optimoimaan arkeni niin, että syön, liikun ja nukun siten, että voin mahdollisimman hyvin niin arjessa kuin juhlassakin. Siten ylläpidän jaksamistani talvea rinnekausia varten.

Urheilijan ruokavalion kulmakiviä ovat säännölliset ruoka-ajat, lautasmalli ja ruokaympyrä. Kun nämä tekijät ovat kohdallaan, voi välillä lipsuakin ja herkutella hyvällä omalla tunnolla. Proteiinin, hiilihydraattien ja rasvan tasaisesta saamisesta tulisi pitää huolta ja tarkkailla, että sokerin ja suolan määrä pysyy kohtuullisena. Jos juot esimerkiksi paljon sokerisia limsoja, voit vaihtaa kivennäisveteen. Jos hankit kotiin helpon sodastream laitteen, saat tehtyä edullisesti kuplavettä kotioloissa vaikka joka päivä.

Kaunis kattaus lisää hyvinvointiamme. Ruuasulatuksen kannalta on ihanteellista, mikäli ruoka pureskellaan hitaasti. Mielelle tekee hyvää, kun nautimme ruuasta jokaisella aistillamme ja rauhoitumme sen äärelle. Ei siis ole liioiteltua kattaa arkiannoksia kauniisiin Iittala astioihin. Kun aamupuuron laittaa kauniisti tarjolle, se maistuu huomattavasti paremmalta.

Mealpreppauksella tarkoitetaan ruokien valmistamista useammalle päivälle tai koko viikoksi etukäteen. Yhtä tai kahta ruokalajia tehdään kerralla paljon ja se jaetaan eväsrasioihin, jotka sijoitetaan jääkaappiin. Rasiat on helppo ottaa mukaan töihin, kouluun tai treeneihin. Etukäteisvalmistelu minimoi suklaapatukoiden ja pienten eväiden ostamisen kaupasta, säästää rahaa ja pitää ruokarytmin tasaisena. Kokeile ensin tehdä eväät vaikka muutamaksi päiväksi kerrallaan! Erilaiset kastikkeet ja riisi sekä pataruuat soveltuvat pidempiaikaiseen säilytykseen erittäin hyvin. Jälkiruokana maistuu hedelmä ja muutama pähkinä.