Kuinka paras matkustaa

Matkustaako kotimaassa vai ulkomailla?

Moni kysyy itseltään kannattaako lähteä laskettelemaan ulkomaille, vai kotimaahan? Kysymykseen ei oikeastaan ole yhtä ainoaa vastausta, vaan se todellakin riippuu itse vastaajasta. Tässä artikkelissa pohdinkin eroja kotimaassa ja ulkomailla laskettelun hyödyistä ja vaikeuksista.

Sopiiko budjettiin?

Ulkomaille matkustaminen on usein kallista. Usein tarvitaan paljon eri lippuja, kuten lento,- tai laivalippu ja perillä kohteessa junaa, linja-autoa tai taksia. Näiden hinta tottakai riippuu sesongista ja paikallisesta yleisestä hintatasosta. Esimerkiksi suosittuina aikoina, kuten juuri hiihto-, tai joululoman aikaan matkustaminen ja majoittautuminen on yleensä kalliimpaa, kuin muina aikoina. Tottakai silloin myös on monelle ainoa vaihtoehto saada matkustettua minnekään.

Kotimaassa todennäköisesti pystyy matkustamaan omalla autolla lähes jokaiseen lomakohteeseen. Kannattaa kuitenkin laskea tuleeko halvemmaksi ajaa autolla, vai valita esimerkiksi juna, linja-auto, tai esimerkiksi vaikka matkakohteen niin vaatiessa lentää etelästä Lappiin? Tämä onkin kätevää, kun ei tarvitse ylittää maiden rajoja, vaan voit säästää paljon aikaa pääsemällä suoraan matkakohteeseen. Kotimaassa majoitus on myös helposti järjestettävää ja voit aika suoraan tietää kohteiden hintatason, eikä yllätyksiä hinnoissa pitäisi tulla.

Säästääkö aikaa?

Ulkomaille matkustettaessa menee yleensä paljon aikaa pääsemisessä lentokentälle tai satamaan, siellä jonottaessa, itse kulkuvälineessa, sieltä pois jonottaessa, kentällä tai satamassa ulospääsyä odotellessa, sekä sieltä jatko, joka voi olla niin kävely, taksi, juna, linja-auto. Tämä kaikki vie aikaa, joka on pois itse matkakohteessa vietetystä ajasta. Kannattaako siis valita lähempää, jolloinka aikaa esimerkiksi perheen, tai kavereiden kanssa viettämiseen jää paljon enemmän?

Kotimaan etuna on helppo saavutettavuus ja, kuten totesinkin, lähtö-, ja tuloselvitykset loistavat poissaolollaan ja yleensä odottaminen, sekä stressi, onko varmasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan todennäköisesti lieventyy, koska paikallinen kieli on itselle tuttua. Tämä säästää niin aikaa, kuin hermoja ja voi olla hyvä ratkaisu, varsinkin, kun raskaan reissun jälkeen pääsee helposti takaisin kotia.

matkustaa